Digit Services, automatisering Alkmaar

meer dan automatisering

Alkmaar telefoonnummer072 - 515 4303
Solutions
Online Backup
Werkplek thuis
Werkplek in de cloud
Server op kantoor
Server in de cloud
Website
Webflow
Webstock
Smtp4all
Voip telefonie
Camerabeveiliging
Support
Hulp op afstand
Hulp op locatie
Periodieke controle
Strippenkaart
Plesk handleiding
Supplies
Backup en Externe opslag
Beeldschermen
Camera's
Cloud oplossingen
Computers en Laptops
Netwerk en Internet
Printers
Software
Tassen
Strategy
Bedrijfsvoering
Doelgroep en Imago
Logo en Huisstijl
Marketing en Social Media

Tips & tricks voor Windows, Mac en Office

Tips & tricks

Op deze pagina delen we graag onze kennis en ervaringen.

Office, Windows, Mac. Hardware en software. Werken wordt een stuk gemakkelijker en efficiënter met onze tips & tricks.

Heeft u een tip of trick? Laat het ons weten! Dan plaatsen wij uw tip of trick op deze pagina.Chrome - Bladwijzers terugplaatsen in Chrome
Na installatie kan je, met de gemaakte back-up van de inhoud van je computer, de bladwijzers terugplaatsen. Als je een back-up hebt gemaakt van je C-schijf , dan vind jet het bladwijzerbestand (bookmarks) in de map C:\Gebruikers\<gebruikersnaam>\AppData\Local\Google\Chrome\UserData\Default. Daar staat een bestand (zonder extensie) genaamd Bookmarks, waarin alle bookmarks van Chrome zijn opgeslagen. Als je dat bestand in dezelfde map op je nieuwe installatie plaatst, worden de bookmarks weer netjes in Chrome weergegeven.


Excel - Rijen en kolommen omdraaien in Excel
Het invoeren van data in Excel kan een tijdrovende klus zijn. Mocht je na het typen van gegevens de rijen en de kolommen willen omwisselen, raak dan niet gefrustreerd. Het is niet nodig om alles te wissen en opnieuw in te voeren. Je kunt via Plakken speciaal aangeven dat je de gegevens in de tabel wilt omdraaien. Dat gaat met de functie Transponeren.

 • Selecteer de cellen die je wilt aanpassen.
 • Klik op de rechtermuisknop en kies voor Kopiëren.
 • Ga nu in een lege cel staan en kies via de rechtermuisknop voor Plakken speciaal.
 • Zet een vinkje bij Transponeren.
 • Je hoeft nu alleen nog maar op OK te klikken om de rijen en kolommen om te wisselen.


Foto's van internet
Zomaar een foto van internet kopiëren en gebruiken kan een gepeperde rekening betekenen in verband met fotografie en auteursrecht. Er zijn een aantal websites waar je legaal foto's kan downloaden: nl.freeimages.com pixabay.com stocksnap.io photopin.com 


Internet - Is je website veilig genoeg?
Maak je website/webshop veiliger met behulp van een SSL-certificaat. Een SSL-certificaat verhoogt de veiligheid van een website door de gegevens te versleutelen. Op deze manier kunnen de gegevens niet worden gelezen door cybercriminelen die proberen om data te onderscheppen. Dit is met name belangrijk voor websites waar de gebruikers kunnen inloggen met een wachtwoord, en voor webshops. Deze gegevens moeten goed beschermd worden om te voorkomen dat de cybercriminelen met je wachtwoord of betaalgegevens aan de haal gaan.
Lees hier meer of neem voor meer informatie contact met ons op.


IOS - QR-codes scannen zonder app
QR-code zijn die 'vierkante streepjescodes' die je steeds vaker tegenkomt op producten of op internet. Er zijn veel gratis apps die ze kunnen lezen, maar veel daarvan zijn uit op je persoonlijke gegevens. Met de browser Chrome onder iOS heb je geen app nodig. Gebruik de zoekfunctie (twee vingers naar beneden vegen) en typ 'Scan QR'. Heb je een iOS toestel met #D touch? Druk dan wat harder op het pictogram van Chrome en je kunt vanuit het menu dat verschijnt direct een QR-code scannen. Helaas werkt dit (nog) alleen op de iPhone.


IOS en Android - Alle apps op een rij
Wil je een overzicht van alle apps die je ooit hebt gekocht en/of geinstalleerd, maar die niet (langer) op je toestel staan?

 

 • IOS : ga maar de App Store en kies rechtsonder voor Updates. Druk op Aankopen. Ga daarna naar Mijn aankopen en selecteer rechtsboven Niet op deze iPhone/Pad.
 • Android : start Google Play, Klik op het menu (drie horizontale lijntjes) en kies Mijn apps en games. Als je op ALLE drukt, zie je welke apps je ooit hebt gebruikt en welke daarvan nu op je toestel staan.
 
Van IOS naar Android 
Wil je overstappen van iOS naar Android? Installeeer eerst de nieuwste versie van Google Drive op je Apple apparaat. Als je je met deze app bij je Google-account aanmeldt, kun je via Instellingen > Back-up een kopie van je contactpersonen, agenda-afspraken, foto's en video's naar je Google Drive sturen. Meld je met je nieuwe Android-toestel aan bij Google en je kunt alle bestanden meteen downloaden.


iPhone - Find My iPhone instellen
De dienst Find my iPhone (Nederlands: Zoek mijn iPhone) is al geruime tijd een vast onderdeel van iOS. Je kunt handmatig Find My iPhone instellen door de stappen hieronder te doorlopen:
 • Ga op je iPhone naar Instellingen;
 • Tik bovenaan op je Apple ID en vervolgens op ‘iCloud’;
 • Druk vervolgens op ‘Zoek mijn iPhone’ (‘Find my iPhone’) om de functie in te schakelen.

   

iPhone - Iphone gebruiken tijdens het bellen
Druk de thuisknop in, dan komt bij je vertrouwde beginscherm, waar je doet wat wat je wilt – zoals bijvoorbeeld een foto versturen – terwijl het gesprek gewoon doorgaat.

Om dan weer bij het belscherm te komen, tik je bovenin op de groene balk.


iPhone - Verwijderde app terughalen op je Iphone
Om verloren gewaande apps weer terug op je scherm te krijgen, moet je de volgende stappen doorlopen.

 
 • Open de App Store op je iPhone (of iPad).
 • Tik rechtsboven op je account en open je overzicht met aankopen.
 • Tik op ‘Niet op deze iPhone’ en je krijgt alle apps te zien die je ooit gedownload hebt, maar die niet op deze iPhone geïnstalleerd staan.
 • Tik op het wolkje achter de app om deze opnieuw te downloaden.
Apps waarvoor je destijds betaald hebt, kun je ook op deze manier verkrijgen. Opnieuw betalen hoeft dus niet.


Mac - Push meldingen wissen 
Super handig, die push-meldingen rechtsboven op je Mac-scherm zodra je een mailtje krijgt. Zo kun je direct antwoorden en de mail afhandelen. Gebruik je het programma een tijdje niet (je bent bijvoorbeeld op vakantie geweest) en start je je Mac daarna weer op? Dan verschijnt er een hele reeks Mail-meldingen, die je één voor één weg moet klikken.
 
Je kan de melding in 1 keer wissen. Open Berichtencentrum via de knop rechtsboven en klik op het kruisje naast de dag om alle meldingen van die dag in één klap van je bureaublad te vegen. Opgeruimd staat netjes.


Malware - Je smartphone of tablet beschermen tegen malware
Met behulp van deze tips en adviezen bescherm je je smartphone of tablet zo goed als mogelijk tegen mobiele malware. Houd deze tips en adviezen in je achterhoofd als je een app downloadt, op een link in een e-mail of tekstbericht klikt of een openbaar netwerk gebruikt.

Download alleen apps in een officiële app store.

 1. Klik niet zomaar op links in e-mails en tekstberichten.
 2. Log altijd uit als je op een website een betaling hebt gedaan. Sla ook nooit je gebruikersnaam en wachtwoord op in de mobiele browser.
 3. Update je mobiele besturingssysteem en apps zodra er een update beschikbaar is.
 4. Schakel wifi en bluetooth uit als je dit niet gebruikt.
 5. Stuur niet zomaar persoonsgegevens door als hier in een e-mail of tekstbericht om wordt gevraagd.
 6. Jailbreak je mobiele apparaat niet. Je apparaat is dan een stuk minder goed beveiligd.
 7. Maak regelmatig een back-up van je bestanden.

Installeer een beveiligings-app als je er een kunt vinden die aan jouw eisen voldoet.


Malware  - Beveiligingstip
Veel malware komt natuurlijk binnen via het internet, en dus je browser. Daarom is het altijd verstandig om je browser dicht te timmeren.

 • De extensie uBlock Origin (of een andere adblocker) is goed in staat misleidende advertenties te weren.

 • Flashcontrol (of vergelijkbare tool) zorgt ervoor dat flash-inhoud niet automatisch afspeelt (alleen met jouw goedkeuring, zelf instellen op je computer).

 • Https-everywhere (zet https vooraan in de adresbalk) zorgt er tenslotte voor dat je gegevens minder makkelijk afgekeken kunnen worden. 


HTTPS Everywhere is een browserplug-in, extensie of beter gezegd een aanvulling voor Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome die er voor zorgt dat bezoekers van een website direct via een versleutelde verbinding (HTTPS) contact maken met de betreffende website.


Mobiele telefoon oplaten
Een volledig opgeladen accu geeft een zeker gevoel, maar een accu tot 100 procent opladen is slecht voor de levensduur. De maximum spanning heeft invloed op de levensduur van de accu. Volgens de TU Eindhoven kun je lithium-ion-accu van je apparaat beter opladen tot 80 of 90 procent en hem niet onder de 20 procent laten komen. Niet ideaal, maar vaker laden is wel beter voor de levensduur.


Nieuwsbrieven - Te veek nieuwsbrieven in je inbox?
Ongewenste nieuwsbrieven, of gewoon degene die je beu bent, krijg je allemaal op een rijtje met de optie om uit te schrijven in één klik. Installeer UNROLL.ME
Meld je aan met het mailadres dat je wil opschonen en je krijgt binnen een minuut een overzicht waar je supersnel doorheen kunt klikken. Uitschrijven, houden, deze verwijderen, deze niet, waar komt deze vandaan. Snel weg ermee!

 
Outlook - In Outlook toetscombinaties gebruiken
Wilt u een nieuw e-mailbericht maken? Druk dan op Ctrl+Shift+M. Gebruik toetscombinatie Ctrl+Shift+C voor een nieuwe contactpersoon. In Outlook is ook gedacht aan afspraken en vergaderingen. Met Ctrl+Shift+A maakt u een afspraak en met Ctrl+Shift+Q opent u een nieuw vergaderverzoek. Wat is de meest gebruikte toetscombinatie in Outlook? Met Ctrl+Enter verzendt u uw bericht.
Een volledige lijst met toetscombinaties?


Outlook 2016 en OneDrive bijlage
Wanneer je met bijvoorbeeld Hotmail of Office 365 een Onedrive bijlage verstuurt, dan is de kans groot dat je niet de bijlage zélf, maar een link naar de bijlage in je OneDrive account verstuurt. Bedrijven die met Office 2016 (Professional Plus) werken (en dus ook Outlook 2016 Professional Plus), zien die link niet in de mail.

Er is wel een workaround voor dit euvel: de e-mail laten weergeven in een webbrowser.

Druk in de menubalk op Acties –> Weergeven in browser

Hierna krijg je een waarschuwing. Plaats je een vinkje bij Dit bericht niet meer weergeven en vervolgens klik je op OK. Je ziet dan de mail die je in Outlook ook kunt zien, alleen in de browser zie je nu ook de bijlagen (in het geel gearceerde vak).


Photoshop - Gratis Photoshop in je browser met Photopea
Als je gratis een plaatje wil ontwerpen of foto wil bewerken ben je vaak toegewezen op gratis apps die vol zitten met reclame of gewoon bij lange na niet genoeg mogelijkheden bieden. Gelukkig is er een website waar je gratis een heleboel mogelijkheden krijgt die je normaal alleen in Adobe Photoshop zou terugvinden.


De webapplicatie Photopea wordt ook steeds beter. Zo is onlangs de snelkoppeling CTRL+Z toegevoegd om een handeling ongedaan te maken – een snelkoppeling die veel Adobe-gebruikers als vanzelf gebruiken. Lees wat gebruikers zeggen.


Smartphone - Schermafdruk maken
Op vrijwel alle smartphones is het mogelijk om een schermafdruk te maken. Zo'n afdruk wordt vaak bewaard in de map met foto's. Maar hoe doe je dat ook alweer?

Iphone/Ipad, Samsung Galaxy
Aan-uitknop + Thuisknop tegelijkertijd indrukken

Android (algemeen)*
Aan-uitknop + Volume zachter tegelijkertijd indrukken

HTC, Motorola, Nexus, LG en Sony*
Aan-uitknop + kiezen in menu voor schermafdruk maken

Overig merken*
Aan-uitknop + Thuisknop tegelijkertijd indrukken

* Per merk zijn soms verschillende opties mogelijk, dus probeer welke optie voor jou type smartphone geschikt is. 


WhatsApp - Status, foto’s en video’s delen die na 24 uur verdwijnen
WhatsApp heeft een nieuwe functie uitgerold: ‘WhatsApp Status'. Hiermee is het mogelijk om foto's, gifs en korte video's te delen die na 24 uur verdwijnen. Het is een Snapchat-functie die je bijvoorbeeld ook terugvindt in Instagram. De deelmogelijkheid is te benaderen via het tabblad ‘Status'. Hierin vind je alle statusupdates terug van je contacten en kun je zelf statusupdates maken. Zie je dit niet? Update dan eerst WhatsApp naar de nieuwste versie.

WhatsApp Status maken, bewerken en delen

 • Open WhatsApp
 • Navigeer naar het tabblad ‘Status'
 • Tik op de cirkel met plusteken of op ‘Mijn status'

Je kunt een foto of video maken door de cameraknop in te drukken. Daarna kun je de statusupdate versieren met tekst, emoji's en overige tekeningen. Dit werkt op dezelfde manier als je normaal foto's en video's zou bewerken (meer info). Na 24 uur zal de update automatisch verdwijnen.

WhatsApp - Berichten verwijderen
Zorg eerst dat je de nieuwste versie van WhatsApp hebt geïnstalleerd. Handig om te weten: degene naar wie je het bericht stuurt moet óók de nieuwste versie hebben, anders werkt het niet. Stuur nu diegene een knullig berichtje, een foute foto, een gênante spelfout of een appje dat je eigenlijk voor iemand anders had bedoeld.

 • Houd je vinger nu even op het bericht en wacht tot aan de bovenkant een menu verschijnt.
 • Druk daarna op het prullenbakje. Voorheen stonden daar twee opties: Verwijderen voor mezelf en Annuleren. Bij de nieuwste versie van WhatsApp en een bericht van minder dan zeven minuten oud staat er nu ook een derde optie: Verwijderen voor iedereen.
 • Klik erop en zowel jij als de ontvanger zullen alleen nog een melding zien met 'U hebt dit bericht verwijderd' of 'Dit bericht is verwijderd'.
Op dezelfde manier kunnen ook foto's en video's worden verwijderd. Die komen dan ook niet terecht onder het kopje Media van degene naar wie je de foto in eerste instantie stuurde.


Windows - Wijzigen bestands- of mapnaam in Windows
Als je een bestands- of mapnaam wilt wijzigen, dan kan dat op een snelle manier. Selecteer de bestands- of mapnaam en druk op F2. Wijzig de naam en druk op Enter. De naam is dan gewijzigd.


Windows 10 - Grip op je privacy-instellingen
Heb je bij de installatie van Windows 10 gekozen voor de Expressinstellingen, dan deel je meer privédata met Microsoft dan je wellicht lief is. Dat voorkom je door tijdens de installatie te kiezen voor Instellingen aanpassen en de schuifjes achter opties als Apps mogen mijn reclame-id gebruiken (…) uit te zetten. Heb je dat niet gedaan, dan kun je gelukkig achteraf de privacy-instellingen aanpassen. Ga naar Instellingen, klik op Privacy en ga na of apps bijvoorbeeld je locatie, camera en microfoon mogen gebruiken. Je kunt hier ook instellen welke apps op de achtergrond actief mogen zijn om bijvoorbeeld meldingen te sturen.


Windows 10 - Inloggen Windows 10
Standaard log je in met behulp van een wachtwoord. Maar als je dat niet wilt, kun je het eenvoudig aanpassen. Bijvoorbeeld inloggen met een pincode. Klik op Start / Instellingen / Accounts / Aanmeldopties. Kies onder Pincode voor Toevoegen. Ook kan je kiezen voor het gebruik van een patroon op een foto als inlogmethode. Deze optie schakel je in bij Afbeeldingswachtwoord.


Windows 10 - Prestaties Windows 10 verbeteren
Een simpele zoekactie op Google leert dat er talloze manieren zijn om de prestaties van je Windows 10-machine te verbeteren. Geen trek in het upgraden van je systeem? Kijk dan eens naar de visuele instellingen. Via Configuratiescherm / Systeem en Geavanceerde instellingen kom je bij de instellingen voor Prestaties. Daar kun je kiezen voor Beste prestaties of handmatig bepalen welke animaties en effecten je al dan niet wilt zien. Prestatiewinst kan ook geboekt worden door overbodige systeemservices uit te schakelen. Klik rechts op de startknop, selecteer Uitvoeren en typ services.msc. Op de website Blackviper vind je adviezen over services die probleemloos uitgeschakeld kunnen worden.


Windows 10 - Meldingen beheren
Standaard heeft Windows 10 de neiging om de nodige meldingen te tonen. Denk aan tips over het besturingssysteem, herinneringen en alarmen. Ook apps hebben de mogelijkheid om je tijdens het gebruik te storen met pop-ups. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Ga naar Instellingen / Systeem en Meldingen en acties en zet de schuifjes uit achter functies of apps waarvan je geen meldingen wenst te ontvangen. Daarnaast kun je instellen dat er geen meldingen doorkomen als je een presentatie geeft. Ook handig: vanuit hetzelfde scherm kies je welke pictogrammen op de taakbalk worden getoond door te klikken op Systeempictogrammen in- of uitschakelen.


Windows 7 - Tips voor plaknotities
Windows 7 heeft de beschikking over plaknotities, kleine gele post-its die je op je bureaublad kunt plaatsen om vervolgens notities te kunnen maken. De plaknotities vindt je door naar Start te gaan en hier te klikken op Bureau-accessoires, klik hier dan op Plaknotities. Je ziet in de eerste plaknotitie direct een 'plusje' links bovenin, door hierop te klikken plaatst je een nieuwe notitie. Door met de rechtermuisknop op de notitie te klikken kun je de kleur wijzigen naar bijvoorbeeld groen, roze, paars of wit. 

De tekst die je plaatst is normaal gesproken standaard tekst met daarbij geen mogelijkheid om de tekst te doorstrepen, te onderlijnen of vetgedrukt te maken. Dit is echter wel mogelijk met behulp van sneltoetsen. Selecteer dan eerst de tekst bijvoorbeeld om deze vetgedrukt te maken en gebruik dan de onderstaande sneltoetsen. 

Ctrl + B    Vetgedrukt

Ctrl + L    Links uitlijnen

Ctrl + U    Onderlijnen

Ctrl + E    Midden uitlijnen

Ctrl + T    Doorstrepen

Ctrl + R    Rechts uitlijnen

Ctrl + scrollwiel muis    Tekst groter / kleiner maken

Ctrl + A    Alle tekst selecteren

Ctrl + Shift + L Opsomming

 


Windows en Mac - Een andere router, en nu?
De instelmogelijkheden en instelmenu's zijn bij alle (modem) routers ongeveer hetzelfde. Wat verschilt is het IP-adres (een getal als 192.123.456.1) waarmee je in het routermenu kunt komen. Het IP-adres en het beheerwachtwoord om in te loggen staan op een sticker op de (modem)router of anders in de handleiding die je kunt vinden op de site van de internetprovider of de routerfabrikant. Er is ook een andere manier om achter het IP-adres te komen:

Windows:

 • Klik op Start.
 • Windows 8.1/10: type cmd  Windows 7: typ cmd in het zoekveld. Druk op
  Enter.
 • Typ op de plek van de knipperende cursor ipconfig en druk op Enter.
 • Het IP-adres staat achter 'Standaardgateway': bij een Wi-Fi verbinding onder “Adapter voor draadloos LAN”, bij een kabelverbinding onder “Ethernet-adapter LAN verbinding”.
   

Mac OS:

 • Klik op Apple-menu>Systeemvoorkeuren>Netwerk


Word - Verschillende lettergroottes
Als je een Word document met verschillende lettergroottes hebt gemaakt en je wilt de letters allemaal iets groter of kleiner hebben, zonder het grootte-verschil te veranderen, dan kan je dit met twee toetsencombinaties uitvoeren. Selecteer de tekst en gebruik de toetsen Ctrl Shift + > om de tekst te vergroten. Gebruik de combinatie Ctrl Shift + < om de tekst te verkleinen.

 

Digit Services
Kamerlingh Onnesstraat 27H
1821 BP Alkmaar
Nederland

tel.: +31 (0)72 5154303
Whatsapp : +31 (0)6 11850683
e-mail: info@digit-services.nl
kvk.: 34059478
btw.: NL804138369B01
bankrekening: 39 03 72 730
t.n.v.: Digit Services
iban: NL93TRIO0390372730
Meer informatie
Tips & tricks
Klantenportaal
Plesk login en instellingen
Over ons
Route
Contact
Partners
Referenties
Disclaimer
Cookies en Privacy
Algemene voorwaarden
Verzendkosten
Hart voor de Zaak | Nederlandse Hartstichting
Arctic Venture
powered by Webflow © 2012